Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

MΠΟΤΣΙΚΙΑ Ή ΣΚΥΛΟΚΡΕΜΜΥΔΑ



Το σκυλοκρέμμυδο, κρεμμύδα ή μπότσικα, σκίλλα η σχινοκέφαλος,(Scilla maritima ή urginea maritima):Είναι ένα γνωστό και συνηθισμένο φυτό στην Ελλάδα. 

Φυτρώνει κυρίως σε αγρούς, δάση και βράχια και μοιάζει με μεγάλο κρεμμύδι. Τα φυτοφάγα ζώα δεν το τρώγουν διότι έχει πικρή γεύση και περιέχειδηλητήριο, το οποίο μπορεί από μια απλή επαφή να προκαλέσει δερματικό ερεθισμό. 
Δεν χρήζει ιδιαίτερης καλλιέργειας και φροντίδας, διότι έχει μεγάλη ανθε-κτικότητα σε οποιαδήποτε κλιμα-τολογική συνθήκη που επικρατεί στις παραμεσόγειους χώρες.
 Έχει την δυνατότητα ακόμη κι αν το ξεριζώσεις τελείως από τη γη και να το κρεμάσεις, δεν παύει ν’ αναπτύσσεται κανονικά και να βγάζει νέα φύλλα, ακόμη και άνθη.


To φυτό, πού σαν πάρει όλη του την ανάπτυξη έχει βολβό πού φτάνει στο μέγεθος μικρής κεφαλής παρουσιάζει μακρύ στέλεχος ως ένα μέτρο, με πολλά άνθη,τα άνθη της λευκοπράσινα με ρόδινες ραβδώσεις,βγαίνουν τον Σεπτέμβριο,πριν από εκείνα των φυτών φθινοπωρινής άνθησης,
σε μεγάλο τσαμπί (άφθονα μικρά κρινάκια). . Τα φύλλα

Αθάνατος.



Η λατινική ονομασία του φυτού είναι Agave Americana (Αγαύη η αμερικανική) και ανήκει στην οικογένεια των Αγαυωδών η οποία περιέχει 300 περίπου είδη. Θεωρείται συγγενές φυτό της γιούκα, των κρίνων και έχει μακρινή συγγένεια με την αλόη. Δεν έχει όμως καμία συγγένεια με τους κάκτους.
Στη χώρα μας το συναντούμε σε ξηρά και πετρώδη εδάφη με την ονομασία Αθάνατος.



Ισπανοί και πορτογάλοι εξερευνητές την έφεραν στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα από το Μεξικό. Δημοφιλές όμως έγινε τον 19ο αιώνα όταν έφεραν πολλές και διάφορες ποικιλίες του φυτού ως καλλωπιστικά. Σήμερα πλέον θεωρείται χαρακτηριστικό φυτό του μεσογειακού τοπίου. Το φυτό αγαπά το

Γλυκάνισος: Και γλυκός και άνισος!

Ο γλυκάνισος (pimbinella anisum) ανήκει στην οικογένεια Umbelliferae. Η σπορά του γίνεται σε ξηρό, θερμό και ελαφρύ χώμα στις αρχές του Απρίλη. Ανθίζει τον Ιούλιο, ωριμάζει τον φθινόπωρο, οπότε γίνεται και η συγκομιδή του. Γίνεται παραλαβή του σπόρου και αυτοί αφήνονται να ξηραθούν σε ημισκιά. Ο σπόρος του Ισπανικού γλυκάνισου έχει το μεγαλύτερο μέγεθος και χρησιμοποιείται κυρίως στην φαρμακευτική. Οι σπόροι του Ρωσικού και Γερμανικού γλυκάνισου έχουν

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Οι "σύμμαχοί" μας ...θέλουν και τη ΔΙΚΗ ΜΑΣ συμμετοχή στην καταστροφή και την "κηδεία" της Συρίας

Κι ακούμε στο ΣΚΑΙ στην εκπομπή του Λυριτζή - Οικονόμου ...από κάποιον που έμαθε το ποίημα του καλά ...για να μπορέσει να κάνει καριέρα...στους υπονόμους της Νέας Τάξης ότι ... ΚΑΛΩΣ συμμετέχουμε στην επίθεση κατά της Συρίας , αφού είμαστε υποχρεωμένοι λόγω των συμμαχιών μας (ΝΑΤΟ ,ΕΕ, ΟΗΕ) ώστε να μπορέσουμε να ζητήσουμε μελλοντικά τη βοήθειά αυτών των "ευαγών"¨Οργανισμών όταν μας χρειαστεί.
Δηλαδή θα σκοτώσουμε κι εμείς μερικές χιλιάδες άμαχους που δεν γουστάρουν να δίνουν το αίμα τους στους Rothschild ...ώστε να μας προστατεύσουν οι επικυρίαρχοι όταν χρειαστεί. Τι μας διδάσκει η εμπειρία ; Να μας προστατέψουν ΠΩΣ ;
Όπως με την Κύπρο ; Όπως με τα Ίμια ; Όπως με την αναγνώριση των Σκοπίων ως "Μακεδονία" ; Όπως με τα Σεπτεμβριανά στην Κωνσταντινούπολη ; Όπως με τη καταστροφή της οικονομίας που προκάλεσαν με τις πλαστές δραχμές επί κατοχής ; Όπως με την απώλεια της Βορείου Ηπείρου ; Όπως με τη Μικρασιατική Καταστροφή ; Όπως με τον εμφύλιο ;
Πόσες "ένδοξες" στιγμές μας προσέφεραν οι "καλοί" μας "σύμμαχοι ;
"Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες" ... κι εμείς ανατριχίλα....! Δηλαδή στην πράξη...
"Βάλτε εσείς το ΑΙΜΑ και τα ΟΠΛΑ (με δανεικά) ώστε να παραμείνετε στο χαρέμι των Rothschild κι εμείς θα φωνάζουμε εκ του ασφαλούς ..."Ζήτω, Ζήτω οι ήρωες Έλληνες! "
"Οι Ολυμπιακοί στη χώρα που τους γέννησε" ...κι άλλη ανατριχίλα εμείς ...
Δηλαδή στην πράξη ...
"Πληρώστε με αίμα 30 ΔΙΣ δανεικά ευρώ για μερικά τσιμέντα και μερικά βεγγαλικά για να θαμπωθούν οι ιθαγενείς ... κι εμείς θα φωνάζουμε " ΓΕλλάδα Μπράβο!"
Περιττό να σας πω ... την καταγωγή του Καλατράβα. Δεν υπάρχει ιστορία "αυθεντικής" επιτυχίας ... χωρίς "Θείο" άγγιγμα...
Η Ελλάδα τελικά θα βοηθήσει δήθεν τους "φίλους" μας τους Κούρδους ! Αυτούς που χρόνια αγωνίζονται κατά των "εχθρών" μας των Τούρκων. Δεν θα πρέπει να απορεί κανείς αργότερα αν οι Τούρκοι θελήσουν να ενισχύσουν τους Σκοπιανούς και τους UCKάδες για να καταλάβουν οι ηγέτες μας τι σημαίνει ...φουστιά και πισώπλατη μαχαιριά.
Εννοείται ότι τελικός στόχος είναι ο Σύριος ηγέτης Άσαντ...τον οποίο τα Σιωνιστικά ΜΜΕ δεν κατάφεραν να τον μετατρέψουν σε μπαμπούλα που απειλεί την Παγκόσμια Ειρήνη.
2-3 ΜΑΪΜΟΥ-βίντεο με δήθεν εκτελέσεις πρακτόρων της USAID/NED από πολεμιστές - rapper και DJ ντυμένους ...NINJA ... που το δίκτυο των σιωνιστικών ΜΜΕ έβαλε στα σπίτια όλου του πλανήτη ... πέτυχαν τον στόχο τους.
Έπεισαν εκατομμύρια ανθρώπους ...να θέλουν να εξολοθρευτεί άμεσα αυτή η μαυροφορεμένη απειλή ...γιατί μετά έχουμε να ασχοληθούμε και με την επόμενη απειλή...αυτή του ιού Έμπολα!
Τα χιλιάδες βίντεο εκτελέσεων Συρίων αμάχων κι αιχμαλώτων από τους μισθοφόρους του Ισραήλ που προηγήθηκαν για να φτάσει το κοντέρ στους 100.000 νεκρούς και μερικά εκατομμύρια πρόσφυγες....δεν προβλήθηκαν ποτέ.
Οι "σύμμαχοί" μας ...θέλουν και τη ΔΙΚΗ ΜΑΣ συμμετοχή στην καταστροφή και την "κηδεία" της Συρίας με τον ίδιο τρόπο που όλοι ρίχνουν με το χεράκι τους λίγο χώμα στον νεκρό κατά την ταφή... (Διασπορά της ευθύνης ...για την μελλοντική αποποίηση προσωπικών ευθυνών)

Πολυκόμπι - ένα ισχυρότατο διουρητικό βότανο


πολυκόμπι-Equisetum arvense

πολυκόμπι - ένα ισχυρότατο διουρητικό βότανο,αποτελεσματικό στη θεραπεία των ρευματικών παθήσεων,των πληγών και των δερματικών προβλημάτων


στη χώρα μας το γνωρίζουμε σαν
~ πολυκόμπι
~ κοντυλόχορτο
~ πολυτριχιά
~ πολυκόνδυλο
~ιππουρίδα των αγρών
στις άλλες χώρες σαν
~bottlebrush - επειδή το χρησιμοποιούταν σαν βούρτσα για μπουκάλια
~horsetail-επειδή-κατά μία εκδοχή- το έδεναν στις ουρές των αλόγων,στις αλογοουρές,για να διώχνει τα έντομα,κατά άλλη εκδοχή,επειδή μοιάζει με ουρά αλόγου
~Schachtelhalm 
~equiseto
~mare's Tail
~scouring Rush
~shave Grass
η επιστημονική του ονομασία: 
equisetum arvense ή εκουισέτον το αρουραίον ή Ιππουρίς η αρουραία
και 
ανήκει στην οικογένεια των ιππουριδοειδών ή Equisetacea
το πολυκόμπι είναι ένα φυτό-θάμνος
πολυετές  με ύψος που δεν ξεπερνά τα 60 εκατοστά
έχει λεπτό ρίζωμα και 
ο βλαστός που βγαίνει είναι κιτρινωπός και έχει σπείρες από βελονοειδή  φύλλα σαν βελόνες πεύκου με πράσινο χρώμα
καταλήγει σε ένα κεφαλάκι σαν μικρό κουκουνάρι με σπόρους
θα το συναντήσουμε φυτρωμένο στις περιοχές
της Ευρώπης
της Βόρειας Αφρικής
της Βόρειας Ασίας
της Αμερικής δηλαδή σε όλο το βόρειο ημισφαίριο
να προτιμά
υγρά
όξυνα και αμμοπηλώδη εδάφη
 σε βουνά
σε δάση
δίπλα σε ποτάμια
δίπλα σε ρέματα...
πολλαπλασιάζεται με σπόρους την άνοιξη
αυτό το περίεργο και περίφημο φυτό το εκουιζέτο -όπως αποκαλείται και αλλιώς το πολυκόμπι- που σήμερα ζει και αναπτύσσεται σαν ένας μικρός θάμνος στην
παλαιοζωική εποχή- πριν από 270 εκ. χρόνια δηλαδή- σχημάτιζε ολόκληρα δάση πανύψηλων δέντρων τα οποία
έφταναν ακόμη και τα 30 μέτρα ύψος-!!!-και
τα απολιθώματά τους σήμερα είναι η πηγή των σύγχρονων φλεβών άνθρακα!!!
αυτός ο θάμνος λοιπόν -το περίφημο πολυκόμπι- είναι το μοναδικό φυτό του είδους Equisetopsida  που υπάρχει ακόμα και
το οποίο αποτελείται από σπουδαία συστατικά τα οποία
του προσδίδουν θαυμάσιες και
ισχυρότατες ιδιότητες οι οποίες το καθιστούν ισχυρότατο  θεραπευτικό φυτό καθώς συντελεί στην ίαση πολλών παθήσεων
ιστορικά
το πολυκόμπι το συναντάμε στον Διοσκουρίδη

Σύμφυτο το φαρμακευτικό

Το βότανο το συναντούμε και με τις ονομασίες στεκούλι, χονδρούτσικο, πηκτή. Η λατινική του ονομασία είναι Symphytum officinale (Σύμφυτο το φαρμακευτικό) Είναι πολυετής πόα που φυτρώνει αυτοφυές σε υγρά λιβάδια, κοντά σε νερά, σε φράχτες και στις άκρες των δρόμων. Η ρίζα του έπειτα από χρόνια γίνεται σκούρα καφέ έως μαύρη εξωτερικά, υποκίτρινη εσωτερικά και είναι κολλώδης.
Τα φύλλα του είναι τραχιά, λογχοειδή με έντονη νεύρωση και τα άνθη μοβ σε σχήμα καμπανούλας.
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού υπάρχουν στη ρίζα. στο ρίζωμα και τα φύλλα.
Οι ρίζες εξάγονται την άνοιξη ή το φθινόπωρο όταν το επίπεδο της αλλαντοϊνης που περιέχει το φυτό είναι στο μέγιστο. Τις κόβουμε στη μέση και τις ξηραίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία 40-60 βαθμών Κελσίου.
Τα συστατικά του βοτάνου είναι γλίσχρασμα, κόμμι, αλλαντοϊνη, τανίνη, αλκαλοειδή, ρητίνη και πτητικό έλαιο.
Παλιά στην Αγγλία ονόμαζαν το φυτό “knitbone” που σημαίνει «δένει κόκαλα» εξ αιτίας της παραδοσιακής χρήσης του για τη θεραπεία των καταγμάτων. Το σύμφυτο περιέχει αλλαντοϊνη που ενθαρρύνει την αύξηση των οστών, των χόνδρων και των μυϊκών κυττάρων. Όταν τοποθετείται στο συνθλιμμένο βότανο πάν
ω στο πάσχον άκρο, η αλλαντοϊνη απορροφάται από το δέρμα και επιταχύνει την επούλωση.
Παλιά το μπάνιο με σύμφυτο ήταν δημοφιλές μέσο για την επισκευή του υμένα και συνεπώς την «αποκατάσταση παρθενίας» πριν τον γάμο. Έτσι τουλάχιστον αναφέρεται στο Πλήρη Οδηγό Φαρμακευτικών Βοτάνων της Πηνελόπης Οντί.
Η θεραπευτική δράση του βοτάνου είναι επουλωτική, μαλακτική, στυπτική και αποχρεμπτική.
Οι εντυπωσιακές επουλωτικές ιδιότητες του σύμφυτου οφείλονται εν μέρει στην παρουσία της αλλαντοϊνης που περιγράψαμε πριν. Η πρόσθετη παρουσία άφθονου μαλακτικού γλισχράματος κάνει το σύμφυτο ένα ισχυρό θεραπευτικό ίαμα για το γαστρικό και δωδεκαδακτυλικό έλκος., την διαφραγματοκήλη (δια του οισοφαγικού τρήματος) και την ελκώδη κολίτιδα. Η στυπτικότητά του βοηθά στις αιμορραγίες όπου και αν εμφανίζονται. Έχει χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις βρογχίτιδας και ερεθιστικού βήχα, όπου καταπραΰνει και μειώνει τον ερεθισμό βοηθώντας ταυτόχρονα την απόχρεμψη.
Το σύμφυτο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε εξωτερικά στην επούλωση των τραυμάτων όπου βοηθά να σχηματισθεί σωστά ο ουλώδης ιστός. Θέλει όμως προσοχή όταν το τραύμα είναι βαθύ, γιατί η γρήγορη επούλωση εξωτερικά, χωρίς αυτό να έχει επουλωθεί πιο βαθιά θα μπορούσε να οδηγήσει σε σχηματισμό αποστήματος. Είναι ωφέλιμο για χρόνια κιρσώδη έλκη.
Συνδυάζεται με αλθαία και σπειραία για γαστρικά έλκη και φλεγμονές. Για βρογχικές παθήσεις συνδυάζεται με βήχιο, μαρρούβιο και ίνουλα.
Παρασκευάζεται ως αφέψημα. Ρίχνουμε 1-3 κουταλιές του φυτού σε 1 φλιτζάνι νερό και το σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά. Το ρόφημα το πίνουμε τρεις φορές την ημέρα. 

*Άρθρο του Σάκη Κουβάτσου στα Χανιώτικα Νέα

Βότανα τόνωσης του οργανισμού

του Γιώργου Κορρέ: Φαρμακοποιού, από το περιοδικό Ομοιοπαθητική Ιατρική, τεύχος 17
Μια από τις πρώτες θεραπευτικές ενδείξεις που έρχεται στο μυαλό κάποιου όταν πρόκειται να αναφερθεί στις ιδιότητες των βοτάνων είναι η τόνωση του οργανισμού.
Αυτή λοιπόν τη θεραπευτική δυνατότητα επιλέγουμε σαν πρώτο θέμα μας και ευτυχώς η φύση μας έχει δώσει πληθώρα σχετικών "λύσεων". Για λόγους όμως οικονομίας χώρου θα αναφερθούμε μόνο στις πιό γνωστές και ίσως και πιό δοκιμασμένες και αποτελεσματικές από αυτές.
Η συμβατική ιατρική δεν αναγνωρίζει τον όρο "τονωτικά" σαν αναγνωρισμένη τάξη φαρμάκων. Η χρήση των τονωτικών, κατάγεται από την πρακτική ιατρική. Τα τονωτικά δεν χρησιμοποιούνται συνήθως για να "θεραπεύσουν" ασθένειες, και αυτός είναι και ο λόγος που η χρήση τους δεν επιλέχθηκε από την κλασική ιατρική που ειδικεύεται στην θεραπεία και όχι στην αποτροπή της ασθένειας.
Το "βαρύ πυροβολικό" των τονωτικών βοτάνων, αποτελείται από τα δυτικής προέλευσης φυτά

Μηδική η ήμερος

Bιότοπος – περιγραφή
H λατινική ονομασία του βοτάνου είναι MEDICAGO sativa L. (Μηδική η ήμερος). Ανήκει στην οικογένεια των Ψυχανθών. Το συναντούμε με τα ονόματα Τριφύλλι, Τριφύλλι ήμερο, Λιόντζι. Είναι κτηνοτροφικό φυτό το οποίο καλλιεργείται ή αυτοφύεται στις εύκρατες περιοχές.
Είναι ποώδες, πολυετές φυτό, με λεία φύλλα, ύψους 30 έως 80 εκατοστών. Υπόγειος βλαστός, συχνά ξυλώδης. Άνθη κυανά – ιώδη, σε βότρεις, ακολουθούμενα από μία θήκη που περιέχει 9 μικρούς γυαλιστερούς σπόρους. Φύλλα τρίφυλλα, οδοντωτά. Με την καλλιέργεια δημιουργήθηκαν διάφορες ποικιλίες που διαφέρουν στο χρώμα και το μέγεθος των ανθέων.
Οι βαθιές ρίζες του φυτού καθώς και η ιδιότητά τους να παίρνουν άζωτο από την ατμόσφαιρα δίνουν τη δυνατότητα να καλλιεργείται το φυτό και σε πολύ φτωχά εδάφη. Οι σπόροι του φυτού βλασταίνουν μέσα σε λίγες ημέρες εφόσον διατηρηθούν υγροί. Οι νέοι βλαστοί πωλούνται με το αραβικό τους όνομα “άλφαλφα” το οποίο στα αραβικά σημαίνει “πατέρας όλων των τροφών”. Είναι νόστιμοι με ψωμί, τυρί και ντομάτα, σε σαλάτες ή σάλτσες. Επίσης μπορούν να γαρνίρουν ζεστά πιάτα όπως οι ομελέτες.
Τα φύλλα την άνοιξη, όταν είναι νωπά μπορούν να φαγωθούν όπως το σπανάκι, σε σούπα, σαλάτα ή λαχανικό.
Στη βιομηχανία χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή χλωροφύλλης, καροτίνη και κυρίως βιταμίνη Κ1. Επίσης χρησιμοποιούνται σε επουλωτικές αλοιφές.
Ιστορικά στοιχεία
Γνωστό φυτό από πολύ παλιά. Οι Αραβες το χρησιμοποιούσαν στην εκτροφή των καθαρόαιμων ίππων τους. Σήμερα η Μηδική χρησιμοποιείται γενικά στην εκτροφή των ζώων, ιδίως μετά τις πολλές διασταυρώσεις που συνέβαλαν στην ποιοτική τους βελτίωση. Η χρησιμοποίηση του φυτού στην φαρμακευτική άρχισε από το 1940 και μετά.
Στην Κρήτη το ήρεμο τριφύλλι το ονόμαζαν Τριφύλλι χαμωτό και το έδιναν για τροφή σε αίγες και κουνέλια. Τα φύλλα τα παρασκεύαζαν ως αφέψημα το οποίο χρησιμοποιούσαν στον πονόματο. Όταν φύτρωνε μέσα στο σπίτι το θεωρούσαν γούρι.
Συστατικά – χαρακτήρας
Το βότανο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Τα φύλλα περιέχουν πρωτεΐνες, προβιταμίνη Α (β-καροτίνη), τις βιταμίνες Β, C, D, E  και Κ1, πολλά ένζυμα, σαπωνίνες και τα ανόργανα άλατα ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο και φώσφορο. Οι σαπωνίνες που περιέχει το φυτό είναι δυνητικά επιβλαβείς για τον οργανισμό. Όμως απορροφούνται ελάχιστα από τον ανθρώπινο οργανισμό και έτσι δεν προκαλούν συνήθως βλάβες. Ιδιαίτερα αν το βότανο καταναλωθεί μετά από μαγείρεμα (αλλάζοντας το νερό μία φορά κατά τη διάρκεια του βρασμού) ο κίνδυνος είναι πάρα πολύ μικρός. Την ιδιότητα αυτή των σαπωνινών εκμεταλλευόντουσαν οι ψαράδες που έριχναν σε λίμνες ή ποτάμια το χόρτο αυτό για να ζαλίσουν ή να σκοτώσουν τα ψάρια.
Aνθιση – χρησιμοποιούμενα μέρη – συλλογή
Το φυτό ανθίζει από Ιούλιο έως Σεπτέμβριο. Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται κυρίως τα φύλλα του φυτού τα οποία κόβονται 5 φορές τον χρόνο, δεδομένου ότι το φυτό αναπτύσσεται γρήγορα. Χρησιμοποιούνται ακόμα και οι σπόροι του φυτού.
Θεραπευτικές ιδιότητες και ενδείξεις
Το βότανο δρα ως αντιαναιμικό, αντιαιμορραγικό και ως πηγή ασβεστίου για τον οργανισμό.
Είναι τονωτικό, ιδίως για όσους έχουν αναιμία, για γυναίκες με προ-εμμηνορροϊκό σύνδρομο και τους διαβητικούς. Οι πρωτεΐνες, τα μεταλλικά στοιχεία και οι βιταμίνες που περιέχει βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης.
Είναι γλυκό, στυπτικό, αναψυκτικό χόρτο το οποίο αποτοξινώνει από τις τοξίνες, ελέγχει τις αιμορραγίες, ανοίγει την όρεξη και δρα ως διουρητικό. Είναι ευεργετικό στα δόντια, στα οστά και τις φλεγμονές της κύστεως.
Η ρίζα του φυτού έχει αντιπυρετική δράση.
Παρασκευή και δοσολογία
Τα φύλλα καταναλώνονται φρέσκα ή μαγειρεύονται σαν λαχανικό, στις ίδιες δόσεις και με τον ίδιο τρόπο που προετοιμάζονται τα σκευάσματα του μαϊντανού. Οι σπόροι μουλιάζονται να φυτρώσουν για 3-4 ημέρες και χρησιμοποιούνται ωμοί στις σαλάτες σαν καρυκευτικό δίνοντας σε αυτές γλυκιά και ευχάριστη γεύση.
Προφυλάξεις
Το ήρεμο τριφύλλι, ενώ είναι ευεργετικό σε θεραπευτικές δόσεις φαίνεται ότι προκαλεί κρίσεις συστηματικού ερυθηματώδους λύκου όταν ληφθεί σε υπερβολικές δόσεις. Επίσης το φυτό περιέχει πορφυρίνη η οποία προκαλεί φωτοευαισθησία και άλλες ουσίες οι οποίες αν παρθούν σε υπερβολικές δόσεις καταστρέφουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια.
Λόγω των πουρινών που περιέχει το βότανο δεν πρέπει να το λαμβάνουν ασθενείς με προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα.
 http://www.haniotika-nea.gr/midiki-imeros/#ixzz3EUpeQ6Ax

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Αγριμόνιο το ευπατόριο και οι θεραπευτικές του ιδιότητες

αγριμόνιο και
Α) ας το περιγράψουμε λίγο: 
το συναντούμε σε μέρη που διατηρούν υγρασία...
έχει μακρυά
μαύρη και κάπως ξυλώδη ρίζα η οποία έχει ένα γλυκό άρωμα ιδιαίτερα την άνοιξη...
έχει όρθιο
κυλινδρικό και ελαφρώς τραχύ κορμό
ο οποίος ανεβαίνει περίπου στα εβδομήντα εκατοστά ύψος - ως επί το πλείστον - χωρίς διακλαδώσεις...
τα φύλλα του 
είναι σκούρα πράσινα διατεταγμένα το ένα απέναντι στο άλλο
είναι πολυάριθμα με αισθητή διαφορά στο μέγεθος
και
στον πλούτο των μικρότερων φύλλων που αναβλύζουν ανάμεσά τους έτσι
παρατηρούμε 
τα κύρια φύλλα να αυξάνονται σε μέγεθος προς την κορυφή όπου και έχουν 2,5 έως 3,5 cm μήκος με
επιμήκες - ωοειδές σχήμα
χνουδωτά με όμορφο οδοντωτό- δαντελωτό τελείωμα...
παρατηρούμε επίσης τα στελέχη που είναι κοντά στο έδαφος να φτάνουν συχνά τα 15 cm μήκος ενώ όσο πλησιάζουν στην κορυφή μικραίνουν φτάνοντας περίπου τα 3cm
τα δε ψηλότερα να έχουν πολύ λιγότερα φυλλαράκια από τα χαμηλότερα τα οποία - φυλλαράκια - με τη σειρά τους να ποικίλουν και αυτά πολύ σημαντικά σε μέγεθος καθώς
εκτός από τα έξι με οκτώ μεγάλα πλευρικά και του ενός στην κορυφή ανάμεσα είναι πλαισιωμένα με αρκετά άλλα που είναι πολύ μικρότερα....
τα λουλούδια του τα οποία βρίσκονται σε άνθιση από τον Ιούνιο έως τις αρχές Σεπτεμβρίου αν
και μικρά είναι

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Κρόκος Κοζάνης.

Ο κρόκος, το χρυσάφι της ελληνικής γης όπως αποκαλείται, συγκαταλέγεται στα πιο προσφιλή και πολύτιμα μπαχαρικά των αρχαίων πολιτισμών, για το άρωμα, το χρώμα, τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες.
Η Κλεοπάτρα το χρησιμοποιούσε στα καλλυντικά της, οι αρχαίοι Φοίνικες στις προσφορές τους στη θεά Αστάρτη, ο Όμηρος το αναφέρει στα κείμενά του ενώ το συναντάμε ακόμη και στην Παλαιά Διαθήκη.
ο κρόκος

Οι κάτοικοι της περιοχής φυτεύουν τον κρόκο κάθε καλοκαίρι και όταν φθάσει το φθινόπωρο αφαιρούν με το χέρι τα πολύτιμα στίγματα του πανέμορφου λουλουδιού και τα αποξηραίνουν προσεκτικά για να γίνουν τα βαθυκόκκινα λεπτά νήματα. Χρειάζονται 50.000 περίπου στίγματα για να προκύψουν 100 γραμμ. κόκκινου κρόκου.
Ο κρόκος ή η ελληνική ζαφορά (saffron) όπως συνήθως λέγεται, ανήκει στην καλύτερη

Φτιάξτε νερό sole.

Φτιάξτε νερό Sole: Ένα θαυματουργό φάρμακο με νερό και αλάτι

Έχετε ακούσει ποτέ για το νερό Sole; Πολλοί άνθρωποι κατά πάσα πιθανότητα δεν το ξέρουν, αλλά είναι πλέον καιρός να γνωρίσετε αυτό το καταπληκτικό, 100% φυσικό ρόφημα.
Το νερό Sole (προφέρεται so-lay) δεν είναι ένα θαυματουργό φάρμακο ή κάποια καινούρια μόδα, αλλά ένα τονωτικό μείγμα πλούσιο σε μέταλλα, ακατέργαστο αλάτι και νερό, το οποίο ενισχύει τη φυσική ικανότητα του οργανισμού να ισορροπεί και να αυτοθεραπεύεται. Ο όρος «Sole» προέρχεται από τη λατινική λέξη «sol» που σημαίνει ήλιος.
Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι το αλάτι είναι βλαβερό για την υγεία και η ιδέα κατανάλωσης αλμυρού νερού φαίνεται κάτι εντελώς παράλογο. Ωστόσο, ένα συμπυκνωμένο διάλυμα άλατος με 100% φυσικό αλάτι (θαλασσινό ή αλάτι Ιμαλαΐων) είναι ωφέλιμο για τον οργανισμό σας.
Τα οφέλη του μείγματος
Η αλήθεια είναι ότι το ακατέργαστο αλάτι είναι πραγματικά ωφέλιμο. Βοηθά στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα, διατηρεί γερά τα οστά, ρυθμίζει τον μεταβολισμό, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και πολλά άλλα.
Το φυσικό αλάτι περιέχει διάφορα θρεπτικά συστατικά και μέταλλα, τα οποία το σώμα αναγνωρίζει και χρησιμοποιεί αναλόγως. Στο φυσικά φιλτραρισμένο αλμυρό νερό που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία μη ραφιναρισμένου θαλασσινού αλατιού υπάρχουν πάνω από 80 ιχνοστοιχεία που του δίνουν το απαραίτητο γκριζωπό χρώμα του, ενώ η ελαφριά υγρασία διατηρεί το αλάτι και τα μέταλλα σε μια μορφή που ο οργανισμός μπορεί να τα χρησιμοποιήσει.
Τι συμβαίνει όταν το φυσικό αλάτι

Θρεπτικά και επουλωτικά βότανα.

Τα παρακάτω βότανα είναι θρεπτικά όπως επίσης και θεραπευτικά και μπορούν να μας βοηθήσουν ως συμπυκνωμένες πηγές τροφίμων την εποχή που δεν υπάρχουν πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ξηροί καρποί και σπόρια.
Extra
Πως επιβιώνεις με λίγο φαγητό, παίρνοντας βιταμίνες από ένα μόνο φυτό.
Τι δίνουμε για να πάρουν βάρος ασθενείς που δεν τρώνε.

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΓΗΡΑΝΣΗ & ΝΙΚΗΣΤΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

Το πώς και το πότε κάποιος αρχίζει να γερνά είναι ξεχωριστή υπόθεση για τον κάθε άνθρωπο. Άσχετα με τη διάρκεια ζωής, το πέρασμα του χρόνου έχει επιπτώσεις στα όργανα και τα συστήματα του σώματος. Το να νικηθεί ο χρόνος ειναι στο χέρι μας και η φύση είναι σύμμαχο μας, η πρόληψη, η σωστή διατροφή, η άσκηση και η κατανάλωση βοτάνων και πολυβιταμινούχων καρπών είναι η λύση.
Κάποιες από τις τυπικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη γήρανση δίνονται παρακάτω:
Το καρδιαγγειακό σύστημα: Καθώς περνούν τα χρόνια μειώνεται η ικανότητα της καρδιάς να αντλεί το αίμα με αποτέλεσμα ο καρδιακός μυς να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια ώστε να διοχετεύει την αναγκαία ποσότητα αίματος σε όλο το σώμα. Επιπλέον τα αιμοφόρα αγγεία χάνουν την ελαστικότητά τους. Ο σχηματισμός αθηρωματικών πλακών στα τοιχώματα των αρτηριών δημιουργεί στένωση και μειώνεται έτσι η διάμετρος τους. Η φυσική απώλεια της ελαστικότητας των αρτηριών σε συνδυασμό με την αθηροσκλήρωση κάνουν τις αρτηρίες πιο σκληρές και στενές με αποτέλεσμα η καρδιά να χρειάζεται να δουλεύει πιο πολύ ώστε να περνά το αίμα μέσα από τις αρτηρίες. Αυτό οδηγεί σε αυξημένη πίεση του αίματος (υπέρταση).
Για την προστασία του καρδιαγγειακού σας συστήματος χρησιμοποιείστε τον κράταιγο.
Κράταιγος
Θεωρείταιι από τα καλύτερα τονωτικά του κυκλοφορικού και χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, της αρτηριοσκλήρωσης και της στηθάγχης. O κράταιγος είναι καλή επιλογή για όσους ταλαιπωρούνται από υπέρταση, κυρίως εξαιτίας προβλημάτων στα αγγεία τους. Έχει την ιδιότητα να εξισορροπεί με ήπιο τρόπο την πίεση του αίματος. Τα κυριότερα δραστικά συστατικά που βρίσκουµε στο φυτό αυτό είναι τα φλαβονοειδή όπως οι υπεροσίδες, οι ρουτίνες και οι φλαβονογλυκοσίδες, καθώς και ταολιγοµερή προκυανιδίνης. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι µε
χρήση του βοτάνου αυτού, επιταχύνεται η κυκλοφορία του αίµατος, µε συνέπεια τη βελτίωση της παροχής αίµατος στο µμυοκάρδιο. Επίσης υπάρχει άµεση επίδραση στα κύτταρα της καρδιάς βελτιώνοντας τη λειτουργία τους
Η κατανάλωση του Κραταιγου διευρύνει τόσο τη στεφανιαία όσο και τις περιφερειακές αρτηρίες με αποτέλεσμα να βελτιώνεται σημαντικά η κυκλοφορία του αίματος προς τη καρδιά. Ταυτόχρονα, οι προκυανιδίνες (Procyanidins, κυρίως catechin και epicatechin) που περιέχουν τα φύλλα του Κραταιγου επιβραδύνουν τον καρδιακό παλμό. Από κλινικές ερευνητικές μελέτες προκύπτει πως ασθενείς στο δεύτερο στάδιο καρδιακής ανεπάρκειας (NYHA stage II) που τους χορηγήθηκε έκχυμα φύλλων και ανθών Κραταιγού, παρατήρησαν σημαντική μείωση ταχυπαλμίας, κόπωσης και δύσπνοιας. Ο Κραταιγός θεωρείται γενικά πολύτιμος στην ελάττωση της υψηλής πίεσης, στη θεραπεία της στηθάγχης και της καρδιακής αρρυθμίας, των αρτηριακών σπασμών (ασθένεια του Reynaud) καθώς και στην αντιμετώπιση παθήσεων στις καρδιακές βαλβίδες.
Το μυοσκελετικό σύστημα: Η οστική μάζα φτάνει το μέγιστο της στο διάστημα μεταξύ 25 και 35 ετών. Καθώς γερνάμε ξεκινούν οι απώλειες της οστικής μάζας και η πυκνότητα και το μέγεθος των οστών μειώνονται (οστεοπόρωση). Μια συνέπεια της οστεοπόρωσης είναι η απώλεια πόντων (μείωση του ύψους). Η σταδιακή απώλεια της πυκνότητας αποδυναμώνει τα οστά και τα καθιστά επιρρεπή σε κατάγματα. Επιπλέον οι μύες, οι τένοντες και οι αρθρώσεις χάνουν την ελαστικότητα και τη δύναμη τους.
Δυναμώστε και προστατέψτε το μυοσκελετικό σας σύστημα με φυσικά προιόντα.
Αγριο τιαντάφυλλο-rosa caninα
Ελαττώνει τον πόνο στις αρθρώσεις βοηθώντας στην αναπλήρωση και στην δημιουργία χόνδρου.
Μειώνει σημαντικά τη δυσκαμψία των αρθρώσεων
Βελτιώνει την εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως π.χ. το περπάτημα και την είσοδο-έξοδο από αυτοκίνητο.
Μειώνει πολύ την κατανάλωση αντιφλεγμονωδών και αναλγητικών φαρμάκων
Είναι ασφαλές στη μακροχρόνια θεραπεία χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες
Σύμφυτο
Αποτελεί ιδανική λύση, σύμφωνα με όσους ασχολούνται με τη βοτανολογία, ενάντια στους ρευματισμούς, τους πόνους στα κόκαλα, τα εξογκώματα στις αρθρώσεις και τη ρευματική μυοπάθεια.
Περιέχει την ουσία αλλαντοΐνη, η οποία διεγείρει την αύξηση και την επούλωση των κυττάρων των οστών και των χόνδρων όπως και όλων των κυττάρων του σώματος.
Η αλλαντοΐνη σε συνδυασμό με τις ρητίνες, τις τανίνες, τα αλκαλοειδή και το γλίσχραμα που, επίσης, περιέχονται στο σύμφυτο καθιστά το βότανο σημαντική θεραπεία στην αποκατάσταση καταγμάτων.
Φιλλιπεντούλα -Σπειραία
Η παρουσία ουσιών παρόμοιων της ασπιρίνης εξηγεί τη δράση της Σπειραίας στη μείωση του πυρετού και στην ανακούφιση των ρευματικών πόνων στους μύες και τις αρθρώσεις, δρα ως αντιρρευματικό, αντιφλεγμονώδες.
Αρπαγοφυτο
χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση της αρθριτιδας, και της μυαλγίας. Πολλές κλινικές μελέτες έχουν γίνει για τις ιδιότητες του Αρπαγοφυτου. Έρευνες που έγιναν στη Γερμανία στο Πανεπιστήμιο της Ιένας (1958-1976) διαπίστωσαν πως το Αρπαγόφυτο έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που συγκρίνονται με τις αντίστοιχες της κορτιζόνης
Νεφρά και ουροποιητικό σύστημα: Όταν γερνάμε μειώνεται η ικανότητα των νεφρών να διώχνουν τα απόβλητα από την κυκλοφορία του αίματος. Χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση, αλλά και κάποιες φαρμακευτικές αγωγές προκαλούν ακόμα μεγαλύτερες βλάβες στα νεφρά. Περίπου το 30% των ατόμων άνω των 65 ετών εμφανίζουν ακράτεια ούρων. Η ακράτεια μπορεί να προκαλείται από άλλες καταστάσεις όπως η παχυσαρκία, η δυσκοιλιότητα και ο χρόνιος βήχας. Οι γυναίκες εμφανίζουν πιο συχνά ακράτεια σε σχέση με τους άντρες. Τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται με αποτέλεσμα να γίνεται πιο αδύναμος ο ιστός που περικυκλώνει την ουρήθρα να αποδυναμώνεται. Οι πυελικοί μύες χάνουν μέρος της δύναμής τους και έτσι η ουροδόχος κύστη δεν υποστηρίζεται επαρκώς. Στους άνδρες η ακράτεια οφείλεται σε διεύρυνση του προστάτη η οποία εμποδίζει την ουρήθρα. Αυτό δυσχεραίνει την ούρηση και προκαλεί διαρροή μικρών ποσοτήτων ούρων.
Ωφέλημα βότανα για νεφρά- ουροποιητικό και προστάτη
αγριαδα
Δράσεις: Είναι μαλακτικό χωρίς παρενέργειες, αυξάνει την διούρηση, διευκολύνοντας τη λειτουργία των νεφρών, αντιμικροβιακό.
Ενδείξεις: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ουρικές λοιμώξεις όπως η κυστίτιδα, η ουρηθρίτιδα και η προστατίτιδα. Δρα ως αντισηπτικό και αντιφλεγμονώδες. Είναι ευεργετικό σε περιπτώσεις διόγκωσης του προστάτη αδένα. χρησιμοποιείται για νεφρόλιθους , χολολιθίαση και ψαμμίαση (άμμο στα νεφρά).
Μαλλιά καλαμποκιού
Είναι πολύτιμα για την ισχυρή και αβλαβή διουρητική, ηρεμιστική και αντιφλεγμονώδη δράση που έχουν στο ουροποιητικό σύστημα.
Είναι αποτελεσματικά σε κυστίτιδες, σε φλεγμονές των νεφρών, σε νεφρολιθιάσεις (πέτρες στα νεφρά), σε κολικούς νεφρών, ρευματισμούς ακόμα και σε ουρική αρθρίτιδα.
Σαν καταπραϋντικά διουρητικά, τα γένια καλαμποκιού βοηθούν σε κάθε ερεθισμό του ουροποιητικού συστήματος. Η διουρητική τους ικανότητα φανερώνεται μέσα σε 3-4 ημέρες και η ποσότητα των ούρων αυξάνει. Ρίχνουν τις πέτρες των νεφρών και της ουροδόχου κύστης.
Εκουιζετο
θεωρείται πως είναι αιμοστατικό, αντισηπτικό, τονωτικό των ιστών και διουρητικό. Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας του σε διοξείδιο του πυριτίου και σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία (κάλιο, μαγγάνιο, θειάφι και μαγνήσιο) θεωρείται πως επιδρά θετικά σε περιπτώσεις φλεγμονώδους ή μεγενθυμένου προστάτη, κυστίτιδας και πετρών του ουροποιητικού.. Γενικά το Εκουιζέτο περιγράφεται σε πολλά συγγράματα ως “αποθήκη μετάλλων” και γενικότερα θεωρείται ένα ιδιαίτερα σημαντικό βότανο για τη τόνωση εξασθενημένων οργανισμών.
Σερενόα
Έχει αποδειχθεί ότι διαθέτει διουρητικές, ενδοκρινολογικές, αναβολικές και αντισηπτικές για το ουροποιητικό ιδιότητες. Χρησιμοποιείται ιδιαίτερα για την υγεία του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος.
χρησιμοποιείται για τη χρόνια οξεία κυστίτιδα, τη φλεγμονή της μεμβράνης του γεννητικού και ουροποιητικού συστήματος, τη μείωση του μεγέθους και της λειτουργίας των όρχεων, τις διαταραχές των ορμονών ανάπτυξης του φύλου και την υπερπλασία του προστάτη.
επιλόβιο
χρησιμοποιείται κυρίως στην αντιμετώπιση προβλημάτων υπερπλασίας του προστάτη, σε κυστίτιδα και νεφρίτιδα. Η θετική δράση του επιλόβιου στην αντιμετώπιση της αρχόμενης υπερπλασίας του προστάτη έχει ανακοινωθεί σε άρθρο του επιστημονικού περιοδικού <<Φαρμακευτικά βότανα>> το 1991 όπου αναφέρεται ότι η αντιφλεγμονώδης δράση του είναι 10 φορές μεγαλύτερη από την συνθετική ουσία ινθομεθαζίν
Για την ρύθμιση των οιστρογόνων
Λυγαριά
Χρησιμοποιείται στη δυσμηνόρροια, σε περιπτώσεις ινομυωμάτων της μήτρας, στην αμηνόρροια, στην γυναικεία ακμή, σε περιπτώσεις χαμηλής προγεστερόνης, εξισορροπεί τα επίπεδα οιστρογόνων-προγεστερόνης.
Κόκκινο τριφύλι
Ερευνητές του Τμήματος Ενδοκρινολογίας του Νοσοκομείου St. Leonards στο Σίδνεϊ, οι οποίοι μελέτησαν συμπληρώματα διατροφής με φυτοοιστρογόνα που είχαν ως βάση τους εκχύλισμα από κόκκινο τριφύλλι, διαπίστωσαν ότι ανακούφισαν τις γυναίκες που υπέφεραν από διαταραχές της εμμηνόπαυσης.
Καταπολεμά τις διαταραχές των γυναικών στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, ενώ έχει ευεργετική δράση στη γονιμότητα
Εγκέφαλος και νευρικό σύστημα: Ο αριθμός των εγκεφαλικών κυττάρων μειώνεται με την ηλικία και παρουσιάζεται απώλεια μνήμης. Επιπλέον τα αντανακλαστικά γίνονται πιο αργά και μειώνεται η ικανότητα συντονισμού-συγκέντρωσης.
Βοηθήστε την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου
Γκίνγκο μπιλόμπα
Bελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος σε ολόκληρο το σώμα και βοηθάει σημαντικά στην οξυγόνωση των αιμοφόρων αγγείων. Αυτή η πολύ σημαντική δράση έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό.
Η καλύτερη οξυγόνωση του εγκεφάλου (καταναλώνει το 20% του συνολικού οξυγόνου) συμβάλει στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως είναι η απώλεια μνήμης, η απώλεια της δυνατότητας συγκέντρωσης και γενικότερα των νοητικών δυσλειτουργιών που συνδέονται κυρίως με τα γηρατειά – συμπεριλαμβανομένης και της νόσου Altzheimer
Το Γκινγκο είναι γνωστό για τις αντιγηραντικές του ιδιότητες. Η αντιοξειδωτική του δράση καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες στις οποίες οφείλεται η πρόωρη γήρανση.
Τσάι βουνού
Δρά κατά της νόσου του αλτσχάιμερ η οποία οδηγεί στον εκφυλισμό τον καρκινικών κυττάρων και περιορίζει τη βλάβη του εγκεφάλου
Μάτια: Με την ηλικία τα μάτια χάνουν την ικανότητα παραγωγής δακρύων, ο αμφιβληστροειδής γίνεται πιο λεπτός, και οι φακοί κιτρινίζουν και γίνονται πιο θολοί. Στην ηλικία των 40 ετών μειώνεται η ικανότητα να βλέπουμε κοντινά αντικείμενα και αργότερα χάνεται μέρος της ικανότητας προσαρμογής σε διάφορα επίπεδα του φωτός. Ο καταρράκτης, το γλαύκωμα, και ο εκφυλισμός είναι από τα πιο συχνά προβλήματα που φέρνει ο χρόνος στα μάτια
Ακοή: Η απώλεια ακοής είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα των μεσήλικων και των ηλικιωμένων. Ένας στους τρεις ανθρώπους άνω των 60 και σχεδόν το 50% των ανθρώπων άνω των 85 παρουσιάζουν σημαντική απώλεια στην ακοή. Τα τοιχώματα των ακουστικών οδών λεπταίνουν και τα τύμπανα σκληραίνουν. Πολλοί ηλικιωμένοι δεν μπορούν να ακολουθήσουν συζητήσεις σε χώρους με πολύ κόσμο.
Ευφραζία
Χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο για τις διαταραχές και μολύνσεις των ματιών (εξωτερικά). Η Ευφραζία χρησιμοποιείται είτε ως κομπρέσα είτε ως οφθαλμική πλύση. Θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματική σε περιπτώσεις οφθαλμικών μολύνσεων, επιπεφυκίτιδας, τσούξιμου των ματιών που συνοδεύεται από εκκρίσεις (όξινη, καυστική δακρύρροια), βλεφαρίτιδας, υπερευαισθησίας στο φως και καταρράκτη.
Δόντια: Η φθορά των δοντιών και των ούλων δεν έχει να κάνει μόνο με την ηλικία αλλά και με το πόσο καλά τα περιποιούμαστε. Όμως ακόμη και αν περιποιείστε σχολαστικά τα δόντια σας μπορεί με το πέρασμα των χρόνων να παρατηρήσετε ξηρότητα στο στόμα και υποχώρηση των ούλων. Τα δόντια με τα χρόνια κιτρινίζουν και γίνονται πιο εύθραυστα. Οι περισσότεροι ενήλικες είναι δυνατό να διατηρήσουν τα φυσικά τους δόντια εφόρου ζωής. Όμως η μειωμένη παραγωγή σιέλου το οποίο απομακρύνει τα βακτήρια μπορεί να οδηγήσει σε ξηροστομία που κάνει τα δόντια πιο επιρρεπή σε διάβρωση και μολύνσεις. Πολλοί ηλικιωμένοι έχουν τεχνητή οδοντοστοιχία ή εμφυτεύματα. Όλα αυτά δυσκολεύουν την ομιλία τη μάσηση και την κατάποση. Ακόμη είναι πιθανή η εμφάνιση καρκίνου της στοματικής κοιλότητας για αυτό επιβάλλονται οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο.
χρησιμοποιείσται ριγανέλαιο για την στοματική σας υγιεινή
ριγανέλαιο
Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης είναι μεταξύ των ελαίων που έχουν αντιμικροβιακή δράση ενώ έρευνες το κατατάσουν στα φυτικά προιόντα με αντικαρκινική δράση..
Τα βασικά συστατικά του που προσφέρουν τις αντιβιοτικές του ιδιότητες είναι δύο φαινόλεςη καρβακρόλη και η θυμόλη. Οι φαινόλες είναι αντισηπτικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για στοματικές πλύσεις και σε παστίλιες για τον λαιμό.
Δέρμα, νύχια και μαλλιά: Το γήρας κάνει το δέρμα πιο λεπτό και μειώνει την ελαστικότητά του. Με την ηλικία το δέρμα μελανιάζει πιο εύκολα. Η μειωμένη παραγωγή λιπαρότητας κάνει το δέρμα πιο ξηρό και ρυτιδιασμένο. Οι κηλίδες κάνουν την εμφάνιση τους στο δέρμα ενώ τα νύχια μεγαλώνουν με πιο αργό ρυθμό. Τα μαλλιά γίνονται γκρίζα και η τρίχα πιο λεπτή. Είναι πιθανόν να ιδρώνετε λιγότερο με αποτέλεσμα να μην είναι ανεκτές οι υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για θερμοπληξία. Ο ρυθμός με τον οποίο γερνά το δέρμα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, το κάπνισμα και η διατροφή.
Ενυδατώστε το πρόσωπο σας με φυτικά έλαια
Έλαιο Αργκάν
Με περισσότερο από 75% ακόρεστα λιπαρά οξέα, το αργανέλαιο προσφέρει εξαιρετικά αναγεννητική και επανορθωτική δράση στο δέρμα. Πλούσιο σε βιταμίνη Ε, στερόλες και φαινολικές ενώσεις, περιέχει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες για την καταπολέμηση της πρόωρης γήρανσης και την χαλάρωση της επιδερμίδας. Πολύτιμο έλαιο ιδιαίτερα θρεπτικό και συσφικτικό, είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος κυρίως για τα ξηρά και αφυδατωμένα δέρματα.
Ελαιο Αβοκάντο
Έλαιο με ισχυρά αντιρυτιδικές ιδιότητες που δυναμώνει,προστατεύει και δίνει ελαστικότητα στην επιδερμίδα.
Ένα έλαιο με πολύτιμες ιδιότητες κυρίως για τα ξηρά δέρματα. Μαλακώνει, θωρακίζει και προστατεύει.
Φημίζεται για τις ενυδατικές και αντιρυτιδικές του ιδιότητες ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει την ελαστικότητα της επιδερμίδας. Το έλαιο αβοκάντο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην περιοχή των ματιών και του λαιμού με εξαιρετικά αντιρυτιδικά αποτελέσματα.
χαμομηλέλαιο
Εχει θετική επίδραση στην ευερέθιστη και πάρα πολύ ξηρή επιδερμίδα (dehydrated). Φαίνεται να καταπολεμά αποτελεσματικά τους παράγοντες που προκαλούν στην επιδερμίδα “φαγούρα”, τοπικούς ερεθισμούς και “κοκκινίλες”. Το Χαμομηλέλαιο “ηρεμεί” την ερεθισμένη επιδερμίδα και την προστατεύει από τοπικές λοιμώξεις και μυκητιάσεις. Δρα κατά των ρυτίδων, πανάδων, ενυδατώνει και προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία
Δυναμώστε τα μαλλιά και τα νύχια σας
Εκουιζέτορ
Η μεγάλη του περιεκτικότητα σε διοξείδιο του πυριτίου έχουν οδηγήσει αρκετούς ερευνητές να το θεωρούν ωφέλιμο σε περιπτώσεις αρτηριοσκλήρωσης. Γενικά το Εκουιζέτο περιγράφεται σε πολλά συγγράματα ως “αποθήκη μετάλλων” και γενικότερα θεωρείται ένα ιδιαίτερα σημαντικό βότανο για τη τόνωση εξασθενημένων οργανισμών. Το Εκουιζετο αναφέρεται πως είναι άποτελεσματικό σε περιπτώσεις εύθραστων νυχιών, άτονων μαλλιών και επιδερμίδας.
Μαγιά μπύρας
Θεωρείται (όχι άδικα) ένα χρυσορυχείο μετάλλων, ιχνοστοιχείων και αμινοξέων. Αποτελεί μία από τις πλουσιότερες οργανικές πηγές σιδήρου, πρωτεΐνης, σεληνίου και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Περιέχει επίσης δεκαέξι αμινοξέα, περισσότερα από δεκατέσσερα μέταλλα και δεκαεπτά βιταμίνες.
Προλαμβάνει την τριχόπτωση, επιβραδύνει το γκριζάρισμα των μαλλιών, ενδυναμώνει τα νύχια και τα μαλλιά
Ύπνος: Οι ανάγκες για ύπνο αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία. Αν χρειάζεστε καθημερινά 6 ώρες ύπνου αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Όμως καθώς γερνάτε θα ανακαλύψετε ότι κοιμάστε λιγότερο ήρεμα. Αυτό αποδίδεται στο ότι οι ηλικιωμένοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να τους πάρει ο ύπνος και στην ηλικία των 75 και άνω οι περισσότεροι ξυπνούν πολλές φορές τη νύχτα.
Το στρές είναι ένας παράγοντας που δεν αφήνει τον οργανισμό να λειτουργήσει ομαλά.
Μελισσόχορτο
Το Μελισσοχορτο είναι αγχολυτικό (παρουσιάζει αντικαταθλιπτική δράση) και ήπια ηρεμιστικό. Η κατανάλωση του βοηθάει στην αντιμετώπιση του άγχους και της υπερέντασης, ενώ ταυτόχρονα είναι αποτελεσματικό σε περιπτώσεις αϋπνίας. Κλινικές μελέτες έδειξαν πως η δράση του αυτή οφείλεται, κατά κύριο λόγ στο ροσμαρινικό οξύ .
Σπαθόχορτο
χρησιμοποιείται εκτενώς στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και μάλιστα με καλά αποτελέσματα αναφέρουν έρευνες. Έχει ηρεμιστικές και αναλγητικές ιδιότητες και ανακουφίζει πολλά από τα συμπτώματα του άγχους. ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιείται από γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά ή από ανθρώπους που λαμβάνουν θεραπεία με κυκλοσπορίνες ή που πάσχουν από νόσο του ήπατος
Λυκισκος
χρησιμοποιείται από τους ειδικούς κυρίως για την αντιμετώπιση διαταραχών του νευρικού και του πεπτικού συστήματος (συμπεριλαμβανομένης και της ανορεξίας). Έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια τείνουν στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση Λυκίσκου επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα θεωρείται αποτελεσματικός στην καταπολέμηση του άγχους, της υπερέντασης, της νευρικότητας, της κατάθλιψης και της αϋπνίας
Πασιφλόρα
Το βότανο αυτό θεωρείται πιο δυνατό από το τίλιο και το χαμομήλι. Έχει κατευναστικές, αντισπασμωδικές και ηρεμιστικές ιδιότητες, ενώ είναι εξαιρετικό ενάντια στο άγχος και την αϋπνία .
Το βάρος: Η διατήρηση του σωματικού βάρους γίνεται πιο δύσκολη καθώς περνούν τα χρόνια. Αυτό συμβαίνει επειδή με τα χρόνια ο μεταβολισμός γίνεται πιο αργός που σημαίνει ότι καίμε λιγότερες θερμίδες και έτσι η αποθήκευση λίπους είναι πιο εύκολη. Δηλαδή ακόμα και αν τρώμε το ίδιο με πριν είναι πιθανό να παίρνουμε βάρος. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει και η μείωση της σωματικής δραστηριότητας.
Ενισχύστε την λειτουργία του μεταβολισμού σας με σπιρουλίνα.
Σπιρουλίνα
Η σπιρουλίνα είναι τρόφιμο με δυνητικά θεραπευτικές και προληπτικές ιδιότητες για την ανθρώπινη υγεία, πλούσιο σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη (55-70%), ενώ περιέχει δραστικά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, απαραίτητα λιπαρά οξέα κ.α. Λειτουργεί ως ένα άψογο συμπλήρωμα διατροφής.
Περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας ανάλογης με αυτή του κρέατος και της σόγιας, γι’ αυτό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από αθλητές.
Η σπιρουλίνα επίσης περιλαμβάνει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α, Β1, Β12, Β3 και Β6 και μπορεί να αποτελεί συμπλήρωμα διατροφής για φυτοφάγους. Τα ιχνοστοιχεία που περιέχονται στη σπιρουλίνα είναι κυρίως το ασβέστιο, το μαγγάνιο, ο φώσφορος, το ιώδιο, το χλώριο και ο χαλκός.
Μπορεί να αποτελέσει ασπίδα προστασίας κατά των ελεύθερων ριζών που ευθύνοται για τη γήρανση του οργανισμού και να ενισχύσει την λειτουργία του μεταβολισμού με φυσικό τρόπο.
Η σεξουαλικότητα: Με την ηλικία οι σεξουαλικές ανάγκες και αποδόσεις αλλάζουν. Ο γυναικείος κόλπος μειώνεται και στενεύει και τα τοιχώματα γίνονται λιγότερο ελαστικά. Η εμφάνιση ξηρασίας στον κόλπο κάνει το σεξ πιο επώδυνο. Η ανικανότητα στους άντρες αυξάνεται με την ηλικία. Στην ηλικία των 65 το 25% των ανδρών εμφανίζει προβλήματα στη στύση.
Δώστε πνοή στην σεξουαλικότητα σας

Η Τέχνη του να Είσαι Καλά!

…Εξέφραζε τα Συναισθήματά σου


Συναισθήματα και αισθήσεις που είναι κρυμμένα, καταπιεσμένα, καταλήγουν σε ασθένειες όπως : γαστρίτιδα, έλκος, οσφυϊκούς πόνους, νωτιαίους. Με το πέρασμα του χρόνου, η καταπίεση των συναισθημάτων εκφυλίζεται σε καρκίνο. Τότε, πάμε σε έναν έμπιστο φίλο ή φίλη, να μοιραστούμε με οικειότητα το «μυστικό» μας, τα λάθη μας! Ο διάλογος, η ομιλία, οι λέξεις, είναι μία δυναμική και εξαιρετική θεραπεία!

…Παίρνε Αποφάσεις

Το αναποφάσιστο άτομο παραμένει μέσα στην

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Δενδρολίβανο-Rosmarinus officinalis

http://newsn.files.wordpress.com/2012/01/rosmarinusofficinalis-flowers.jpg?w=219&h=292
Δενδρολίβανο-Rosmarinus officinalis
Επιστημονική ονομασία: Rosmarinus officinalis-Ροσμαρίνος ο φαρμακευτικός.
Οικογένεια: Χειλανθή (Labiatae).
Άλλα ονόματα: δεντρολίβανο, λιβανόδενδρο, διοσμαρίνι, λασμαρί, αρισμαρί, δουσμαρίνι, λεσμαρί, λιβανωτίς

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Πολυετές αειθαλής θάμνος που φθάνει, μέχρι το ενάμισυ μέτρο ύψος. Τα φύλλα του είναι βελονοειδή στενά σκουροπράσινα και τα άνθη του μικρά ελαφρώς γαλάζια-μωβ.

ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Το δεντρολίβανο είναι αυτοφυές στη νότια Ευρώπη και καλλιεργείται ως καλλωπιστικό σε όλο τον κόσμο. Πολλαπλασιάζετε με σπόρους αλλά πιο εύκολα με μοσχεύματα. Προτιμά τα θερμά, ξηρά κλίματα. Αντέχει εύκολα μέχρι -10 βαθμούς Κελσίου και είναι ανθεκτικό στη ζέστη και στους ανέμους.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕΝΑ ΜΕΡΗ
Στη βοτανοθεραπευτική χρησιμοποιούνται τα φύλλα και τα ανθισμένα μέρη του και συλλέγεται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Πτητικό έλαιο, φλαβονοειδή, ταννίνες, ροζμαρινικό οξύ, ροζμαρικίνη, διτερπένια.

ΙΣΤΟΡΙΑ & ΠΑΡΑΔΟΣΗ
Σύμφωνα με τη λαογραφία, πήρε το όνομά του από τη Παναγία, η οποία άφησε το μανδύα της πάνω στο θάμνο. Μέχρι το επόμενο πρωί, τα λουλούδια του θάμνου είχαν γίνει μπλε και από τότε ονομάστηκε rose of Mary.
Οι αρχαίοι Έλληνες το θεωρούσαν δώρο της Αφροδίτης. Οι μαθητές φορούσαν στεφάνια από δεντρολίβανο όταν είχαν εξετάσεις, γιατί βοηθούσε την συγκέντρωση και την μνήμη.
Το δεντρολίβανο το χρησιμοποιούσαν παλιότερα ως λιβάνι γι αυτό λεγόταν και λιβανόδενδρο.
Αναφέρεται ότι αφέψημα δενδρολίβανου, κέδρου και τερβινθίνης ήταν ένα ελιξίριο νεότητας, που ονομαζόταν το νερό της βασίλισσας της Ουγγαρίας.
Στα νοσοκομεία παλιά έκαιγαν δεντρολίβανο για να απολυμάνουν τον αέρα.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ & ΧΡΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Σουσάμι.Πόσοι αλήθεια γνωρίζουμε πόσο θαυματουργό ειναι;


ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΤΡΟΦΗ.
ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ, ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΠΑΡΟΤΙ ΦΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΣΕ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ Β12 ΚΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D.
ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΛΙΓΑ ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΑΡΓΥΡΟ, ΙΩΔΙΟ ΚΑΙ ΤΑΝΤΑΛΙΟ.
100 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΤΑ ΕΜΒΡΕΧΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΚΙΛΟ ΝΕΡΟ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΓΥΑΛΙΝΟ ΒΑΖΟ ΓΙΑ 72 ΩΡΕΣ.
ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟ ΦΥΛΑΣΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ.
ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑ ΠΙΝΟΥΜΕ ΕΩΣ ΚΑΙ 3 ΠΟΤΗΡΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΕ ΑΔΕΙΟ ΣΤΟΜΑΧΙ.
ΔΕΝ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΟΤΙ Η ΓΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ,
ΑΛΛΑ ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟ ”ΕΥΤΕΛΕΣ” ΣΟΥΣΑΜΟΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΩΣ ΑΝΑΛΟΓΕΣ.
ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΙΩΔΙΟΥ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΕΙΝΑΙ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ ΑΔΕΝΑ.
fytro
ΑΚΡΩΣ ΔΥΝΑΜΩΤΙΚΟ, ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Tea tree: Η μαγική σταγόνα που τα κάνει όλα!

της Λείας Παπαευστρατίου
Είναι ισχυρό, είναι φυσικό και παρέχει τριπλή απολυμαντική δράση! Περιζήτητο για την καταπολέμηση τωνφλεγμονών και των μολύνσεων πριν από την ανακάλυψη των αντιβιοτικών, το tea tree σήμερα επανακάμπτει, προσφέροντας λύσεις σε όσους αναζητούν έναν πιο φιλικό τρόπο να προστατέψουν τον οργανισμό και το περιβάλλον τους από τα βακτήρια, τους μύκητες και τους ιούς. 
Τι πρέπει να ξέρετε 
• Απαγορεύεται να το καταπιείτε, γιατί είναι δηλητηριώδες. 
• Εφόσον τηρούνται οι κανόνες χρήσης του, συνήθως δεν προκαλεί ερεθισμούς, αλλεργίες και άλλες παρενέργειες. Πριν όμως το εφαρμόσετε για πρώτη φορά για θεραπευτική χρήση, διαλύστε μία σταγόνα σε λίγο λάδι (σιτέλαιο, αμυγδαλέλαιο κ.ά.), σε κρέμα ή σε χυμό αλόης και βάλτε το δοκιμαστικά στο εσωτερικό του καρπού σας, για να ελέγξετε τυχόν αντιδράσεις. 
• Δεν πρέπει να το χρησιμοποιείτε πάνω σε ανοιχτές πληγές, ούτε αν είστε έγκυος ή αν θηλάζετε. 
• Μην το περιλάβετε σε εντομοαπωθητικά μείγματα για το

ΑΚΜΗ βοτανική θεραπευτική προσέγγιση

  Με σχεδόν 2 τετραγωνικά μέτρα επιφάνεια, το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας. Είναι το προστατευτικό τοίχος του οργανισμού...