Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΓΑΥΗ

Τι ακριβώς είναι η αγαύη που χρησιμοποιούμε το νέκταρ της   σε πολλά κοκτέιλ; 
Είναι ένα φυτό που ανήκει στη 
μεγάλη οικογένεια των ... παχύφυτων. Έχει δηλαδή την ιδιότητα όπως όλα τα παχύφυτα να διατηρεί ποσότητες νερού σε κάποια σημεία του, η αγαύη στα φύλλα της. ΔΕΝ είναι κάκτος. Οι κάκτοι είναι παχύφυτα, τα παχύφυτα δεν είναι όλα κάκτοι.
 
Το όνομα βεβαίως  όπως και τα περισσότερα επιστημονικά ονόματα των φυτών προέρχεται από την ελληνική μυθολογία. Η Αγαύη ήταν μιά από τις τρείς κόρες του βασιλιά των Θηβών Κάδμου ΜΜΕ
και της Αρμονίας, κατά τη λέξη
Θεογονία του Ησιόδου.Έχει μεγάλα και σαρκώδη φύλλα, πολλές φορές φέρουν και αγκάθια, όπου εκεί αποθηκεύει νερό εξ ‘ου και η μεγάλη αντοχή της στην ξηρασία που την κάνει γηγενή σε ξηρά κλίματα. 
 Κατά την διάρκεια της ανθοφορίας τους αναπτύσουν έναν πολύ μεγάλο μίσχο που μπορεί να φτάσει και τα 10 μέτρα (ανάλογα το είδος) επάνω στον οποίο σχηματίζεται μία ταξιανθία , μία σειρά 

δηλαδή από άνθη, τα οποία στην συνέχεια μετασχηματίζονται σε νέα φυτά. Αυτά πέφτουν στο έδαφος, ριζώνουν και έτσι έχουμε νέες αγαύες! Πολλαπλασιάζονται επίσσης με παραφυάδες! Οι παραφυάδες είναι μικρά αγαυάκια τα οποία ξεφυτρώνουν γύρω από το μητρικό φυτό!!! Μιά λεπτομέρεια που κάνει αυτό το φυτό συγκλονιστικό: ανθίζει ΜΙΑ ΜΟΝΟ φόρα σε όλη του τη ζωή και μόλις ανθίσει, πεθαίνει!!!
Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ποικιλία αγαύης η οποία 


μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή της Τεκίλα είναι η Agave Tequilana ή blue agave ή webber agave και είναι αυτή.






























Επίσης πρέπει να σου πω ότι έχουμε κι εμείς εδώ στην Ελλάδα αγαύες.Είναι αυτό που οι γιαγιάδες μας ή οι μαμάδες μας αποκαλούσαν Αθάνατα.Εδώ στην Ελλάδα συναντάμε κυρίως την ποικιλία Agave americana που είναι αυτή
και την ποικιλία Agave americana variegata που είναι αυτή.





















Η Τεκίλα όπως και το Κονιάκ έχει προστασία ονομασίας προέλευσης.Παράγεται μόνο στο Μεξικό και μόνο σε συγκεκριμένα μέρη του Μεξικό.

Το νέκταρ ή σιρόπι αγαύης που χρησιμοποιείται σε πολλά κοκτέιλ είναι μία γλυκαντική ουσία η οποία παράγεται έπειτα από επεξεργασία που υφίσταται ο χυμός της αγαύης.Χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του μελιού από τους αυστηρά χορτοφάγους (Vegans) ή απλά ως υποκατάστατο της ζάχαρης από τους διαβητικούς λόγω του υψηλού ποσοστού φρουκτόζης που περιέχει και η οποία δεν χρειάζεται ινσουλινη για να μεταβολιστεί. 


Read more: http://myphotopic.blogspot.com/2013/09/blog-post_16.html#ixzz3nEBCvE30ολλλ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΚΜΗ βοτανική θεραπευτική προσέγγιση

  Με σχεδόν 2 τετραγωνικά μέτρα επιφάνεια, το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας. Είναι το προστατευτικό τοίχος του οργανισμού...